Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

print
email
Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ‘ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ’, όπου ο ματαιόδοξος, αυτάρεσκος και υπερόπτης αυτοκράτορας καταδέχεται να παρελάσει γυμνός μπροστά στους υπηκόους του, μη έχοντας τη δύναμη να παραδεχτεί ότι εξαπατήθηκε από επιτήδειους ράφτες, είναι διαχρονικό.

Στις μέρες ο γυμνός αυτοκράτορας  αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του σύγχρονου επιχειρηματία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, παρασύρθηκε από την πλαστή ευμάρεια των προηγούμενων χρόνων και προσπάθησε να μεγαλουργήσει. Οι στόχοι και τα επιχειρηματικά πλάνα που τέθηκαν ήταν στην πλειοψηφία τους υπέρμετρα και ουτοπικά και πολλές φορές στερούνταν οποιασδήποτε επιχειρηματικής λογικής και εμπειρίας. Ωστόσο η αδιαμφισβήτητη «γενναιοδωρία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος έδινε όλα τα εχέγγυα για την πραγματοποίηση τους. Για κάθε εγχείρημα υπήρχε ένα αντίστοιχο προιόν δανείου, που λανσάρονταν με ιδιαίτερα ελκυστικό όνομα. Οι Τράπεζες έγιναν βασικοί συνεργάτες των επιχειρήσεων. Ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι τράπεζες στο σύνολό τους πέταξαν τα προσωπεία. Οι Τράπεζες, κάνοντας χρήση όλων των ψιλών γραμμάτων των συμβάσεων, σταμάτησαν βιαίως την χορήγηση ρευστότητας και ‘επέβαλαν’ σκληρούς και δυσβάσταχτους όρους αναφορικά με την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων στο σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου. Το αποτέλεσμα της ανατροπής της στάσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με τη γενικότερη έλλειψη ρευστότητας που υφίσταται η αγορά και την μεταβολή της φορολογίας, είναι ο επιχειρηματίας να αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού χρόνου του σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τις υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες, που ξαφνικά γιγάντωσαν και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, που όντας και οι ίδιοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και προκειμένου να λειτουργήσουν μειώνουν τους χρόνους της ανακύκλωσης της πίστωσης. Η επιχειρηματικότητα εξαντλείται στο αδυσώπητο κυνήγι της καθημερινής επιβίωσης της επιχείρησης. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, έχοντας ήδη βιώσει το ρόλο του αυτοκράτορα στο μικρό ή μεγάλο βασίλειο της επιχείρησης τους, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Προκειμένου να ανανήψουν θα πρέπει να αποδεχτούν την πραγματικότητα και να την αντιμετωπίσουν δυναμικά.

Η δυναμική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την επιδίωξη της μετεξέλιξης, με την παραδοχή του περιορισμού της ‘αυτοκρατορίας’, σε μικρότερα, σαφώς πιο ευέλικτα και πραγματικά βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα. Επίσης απαιτεί διαπραγματεύσεις με όλους τους πιστωτές σε νέες ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες βάσεις. Το νέο επιχειρηματικό πλάνο δεν πρέπει να είναι μακροσκελές και οφείλει να εστιάζεται στην διαφορετικότητα, στην εξειδίκευση και στην καινοτομία.  

Το 2020 δεν προσφέρεται για ματαιόδοξα όνειρα και μισαλλόδοξες προσδοκίες μιας και είναι προβλέψιμα δυσοίωνο. Το 2022 είναι μόλις αύριο. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους με μοναδικό όραμα την επιβίωση το 2025.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο επιχειρηματίας πρέπει να μετριάσει τον συγκεντρωτισμό του και να απενοχοποιήσει την αποβολή των ρόλων πέραν του επιχειρείν, αναζητώντας εξειδικευμένη και ουσιαστική συμβουλευτική υποστήριξη. Η πολυπλοκότητα των ρόλων που καλείται να παίξει στην καθημερινότητα του συνήθως τον οδηγεί να βλέπει το δένδρο και να χάνει το δάσος. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό και η χαμένη ευκαιρία μπορεί να φέρει τον όλεθρο. Ο συνειδητοποιημένος επιχειρηματίας του σήμερα θα είναι ο επιτυχημένος επιχειρηματίας του αύριο.

 

Κουρέας Αναστάσιος

Γενικός Διευθυντής
Willoby & Truman
Προηγούμενο άρθρο
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Επικοινωνήστε με την Willoby & Truman

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ

MIA ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ,

ή ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
Η Willoby & Truman έχει ανοικτή συνεργασία με ανεξάρτητους έγκριτους δικηγόρους, σε θέματα Εμπορικού, Ενοχικού, Ποινικού, Αστικού, Εμπράγματου, Κληρονομικού, Διοικητικού και Εργατικού Δικαίου, Κτηματολόγιο κ.ά., οι οποίοι άμεσα, δυναμικά και σε συνεργασία με τα στελέχη μας αντιμετωπίζουν κάθε νομικό θέμα που έχει προκύψει